Pad online shopova za kupnju pirotehnike – zapljenjeo 80 tona pirotehnike kategorije F4

By 8. prosinca 2018. Novosti No Comments

Europol je objavio da su stali na kraj najvećim trgovcima pirotehnikom u Europi na internetu. Tako su pale stranice bombashop.com, ultrasshop.com, psychoeffect.eu i pyrofans.eu. A sa njima i oko 80 tona samo pirotehnike kategorije F4. Središte akcije bilo je u Poljskoj, no protezala se i u Nizozemsku i njemačku. Zanimljiv je podatak da se tijekom istraga došlo do podataka da se dnevno preko tih stranica prodalo 1500 kg pirotehnike, a trećina od toga kategorije F4 koja je u većini država EU zabranjena običnim građanima. Ova akcija daje i novi pogled na situaciju u Hrvatskoj te objašnjava mnogobrojna negativna iskustva(zapljene paketa i kaznenih prijava) svih onih koji su pirotehniku naručivali preko tih stranica u Hrvatsku u proteklom razdoblju. U nastavku donosim originalan tekst od Europola koji je opisao zbivanja.

 

“Ilegalna pirotehnika veliki je problem diljem Europe. Njihova neregulirana distribucija uzrokuje znatne sigurnosne rizike onima koji ih šalju i kupuju zbog njihovog velikog eksplozivnog karaktera, kao i milijuna eura poreznih gubitaka za neka gospodarstva.

Izuzetno visoka razina suradnje i koordinacije između pravosudnih, policijskih i carinskih vlasti te opsežna podrška Eurojusta i Europola pridonijela su uspješnom rastavljanju ove sofisticirane skupine organiziranog kriminala (OCG). Akcijski dani u Poljskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj u protekla tri tjedna rezultirali su uhićenjem 35 članova OCG-a u Poljskoj, od kojih je još 9 uhićeno, te oduzimanjem vatrometa, blokiranjem web trgovina i više od 150 pretraživanja stanova i poslovnih subjekata , Četiri web trgovine koje su sudjelovale u prodaji ilegalnog vatrometa OCG-a, bombashop.com, ultrasshop.com, psychoeffect.eu i pyrofans.eu blokirane su na zahtjev nizozemskih vlasti, a njihovi podaci oduzeli su se.

U Poljskoj je 80 tona F4 vatrometa zaplijenjeno iz skladišta, količina dovoljno velika da napuni četiri velika kontejnera. Neoznačeni paketi koje sadrže ilegalnu pirotehniku također su oduzeti i zaplijenjeni u Poljskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj prije distribucije kupcima, čime se izbjegavaju moguće ozljede nevinih ljudi, uključujući zaposlene u kurirskim službama.

Poljske vlasti istražuju članove OCG-a za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji, trgovini pirotehničkim materijalom i eksplozivima, poreznim prijevarama i pranju novca. Poljska je istraga usmjerena na OCG, koja je bila aktivna od 2012. godine. OCG, prvenstveno sastavljen od poljskih državljana, bio je uključen u trgovinu pirotehnikom ilegalno prodavanim online klijentima diljem Europe, a isporučeno kurirskim i normalnom poštom u neoznačenim paketima. Za OCG se sumnja da je u različitim državama članicama svaki dan isporučio oko 1 500 kg pirotehnike, uključujući oko 500 kg klase F4.

Njemačka istraga usmjerila je na kupce ilegalnog vatrometa u Njemačkoj, koji je naručio putem jedne od internetskih prodavaonica bez posjedovanja dozvola za eksplozive.

Tijekom istovremenih pretraživanja kuća 50 osumnjičenih diljem Njemačke, carinske vlasti zaplijenile su velike količine pirotehnike, improviziranih eksplozivnih sredstava, vatrenog oružja i streljiva. Nekoliko kuća zahtijevalo je evakuaciju kako bi se osigurala sigurno uklanjanje pirotehnike i eksploziva. Osim toga, otkriveno je 74 navodno ilegalnih pošiljaka s ukupnom masom od otprilike 400 kg, te su provjeravani na kurirske usluge. Pirotehnika unutar pošiljaka oduzeta je.

Cilj nizozemske istrage je zaustavljanje aktivnosti posrednika i potrošača, kao i distribucija ilegalnoe pirotehnike u ime OCG-a u Nizozemskoj. Nizozemske vlasti blokirale su nizozemske Instagramove račune iz kojih su prodani ilegalni vatrometi.

U pripremi za dan akcije, razmijenjeni su brojni europski istražni nalozi (EIO) između Poljske, Njemačke, Nizozemske i Francuske, tražeći pretragu prostorija i uhičenja. Eurojust je pojačao suradnju između stranaka i potaknuo raspravu o ciljevima aktivnosti. Također je podržao koordinaciju istraga tijekom koordinacijskih sastanaka i olakšala izvršenje EIO-ova.

Na Europolu su od 2017. održani višestruki operativni sastanci. Analizirani su podaci poslužitelja korištenih na mrežnim web trgovinama, a obavještajni paketi bili su podijeljeni sa svim uključenim državama članicama, informirajući ih o sumnjivim klijentima koji su naručili pirotehniku ​​iz tih različitih web shopova. Europolovi stručnjaci poslani su u Poljsku kako bi podržali tu policijsku akciju.

Zahvaljujući uspjehu ove akcije, protok ilegalnie pirotehnike u Europi je znatno smanjen, upravo na vrijeme prije nove pirotehničke sezone kupovine.”