POTPIŠI PETICIJU PROTIV ZABRANE PIROTEHNIKE ONLINE

By 20. prosinca 2019. Novosti No Comments

Pozivamo sve koji još nisu peticiju protiv zabrane pirothenike potpisali u trgovinama da isto učine online na sljedećem linku: https://docs.google.com/forms/d/1ZR1oPAPYe-X38i8zYWkHZv2PXAqPNPj1sp7XvbPVvhk/viewform?edit_requested=true

SLOBODA PIROTEHNICI!

U posljednje vrijeme su distributeri i korsnici zabavne pirotehnike izloženi javnom linču od strane raznih udruga pa čak i ministarstava koji kao najveći argument koriste zaštitu ljudi i životinja, iznoseći pri tome neistinite informacije kao što su na primjer 5.000 ozljeđenih kućnih ljubimaca, psi koji iskakajući kroz balkone vrše samoubojstva, mačke koje trpe srčane udare pa čak i padanja opečenih ptica iz zraka.

Ako pričamo o ozljeđivanju, onda moramo naglasiti službenu statistiku da je prošle godine od pirotehničkih proizvoda (tu ulaze i ozljede od improviziranih pirotehničkih naprava) bilo ozljeđeno manje od 20 osoba a iste je godine u Hrvatskoj od ugriza pasa bilo ozljeđeno 520 osoba. Nama nikada na pamet ne bi palo da zabranimo držanje pasa, već kroz kvalitetnu edukaciju i odgoj učinili što kvalitetniji suživot, kako ljubitelja životinja, tako i ljubitelja pirotehnike.

Zabrana pirotehnike ne bi dovela do prestanka korištenja iste, već bi otvorila vrata crnom tržištu i ulasku neprovjerene i opasne pirotehnike koja ne podliježe nikakvim propisima ni ograničenjima, a korištenje takve pirotehnike je itekako opasnije od pirotehnike koja je trenutno na tržištu te koja mora proći rigorozna testiranja prije nego dođe do krajnjeg kupca. Zabrana bi učinila i nezanemarivu ekonomsku štetu jednoj cijeloj gospodarskoj grani, kao i državi koja ta gospodarska grana uplaćuje poreze i pristojbe.

Na kraju, zabrana bi poništila sve što su legalni proizvođači i distributeri gradili preko 20 godina, a to je stvaranje pirotehničke kulture i promicanja sigurne uporabe zabavne pirotehnike te podizanje potrošnje vizualnih (vatrometi), a smanjenje potrošnje zvučnih efekata (petarde).

Zabrana sigurno neće zaštititi ni ljude ni životinje već će nas vratiti u prošla vremena švercanja pirotehnike, što je sada uz otvorene granice i internet puno jednostavnije te nemoguće spriječiti.

Stoga Vas, apelirajući na zdrav razum, molimo da podržite ovu peticiju kojom se PROTIVITE POTPUNOJ ZABRANI korištenja pirotehnike i petardi.