Ilegalalna pirotehnike u Hrvatskoj

By 3. prosinca 2018. Novosti No Comments

Kako nam se bliži najiščekivanije vrijeme u godine, vrijeme Božićnih i novogodišnjih praznika tako se sve više počinje pričati i o pirotehnici. Jedna zanimljiva rasprava potekla je ovih dana na društvenim mrežama naše stranice. Naime, objavili smo objavu u kojem smo prikazali kako izgleda jedan u moru oglasa na koje se može naići na internetu. Kako će se približavati praznici tako očekujemo i sve više toga, odnosno prodaje pirotehnike “na crno”. Cilj objave i prikazivanja takvog načina prodaje/nabave pirotehnike nije u cilju da se neki pojedinac proziva ili da se nekome onemogući nabava pirotehnike, pa makar i na crno. Mi nismo tu da se time bavimo, za to postoje institucije. Naš stav ne mijenja se od samog početka. Prodaja i kupnja pirotehnike bilo gdje osim ovlaštenim trgovinama nije prihvatljiv način nabave pirotehnike. No sama objava imala je ideju da dopre do onih koji su u cilju prevencije i borbe protiv pirotehnike(prvenstveno petarde) izradili, donijeli i provode trenutni zakon kojim se zabranjuje uporaba(i nabava) pirotehnike(posebice petardi) kategorije F3, P1, T1 i ostalog za obične građane. Zašto bi trebalo doprijeti do spomenutih? Da shvate kakve pojave njihov zakon donosi sa sobom. Crno tržište u Hrvatskoj je bilo gotovo iskorijenjeno unazad par godina. A u ovim trenucima vraćamo se bar 10 godina unatrag. Hoće li trenutnim zakonom biti manje pucnjave i buke na ulicama? Hoće li koji pas proživjeti koju godinu duže zbog toga? Mislim da odgovor na to pitanje ne trebamo davati. No isto tako znamo odgovor na jedno drugo pitanje, mnogo važnije. Koliko će pojedinaca doživjeti negativne posljedice takve nabave i uporabe pirotehnike koja nije u skladu s trenutnim propisima ili čije je porijeklo i kvaliteta upitna a dolazi s tog “novog”tržišta? Daleko više nego da se ta pirotehnika kupuje kao dosad, legalno u ovlaštenim trgovinama i pod zadovoljavajućim normam kvalitete. U vremenu kad se cijela EU okrenula pirotehnici s CE-oznakom, odnosno pirotehnici koja zadovoljava visoke sigurnosne standarde mi smo otišli u radikalno drugu stranu što će izazvati radikalno drugačije posljedice. A samoj državi donijeti mnogobrojne probleme, procese i troškove umjesto da im donosi dobit. Najtraženija roba u toj kategoriji “zabranjenih” svakako su petarde. Država nas je prisilila da ako želimo imate petardu barem one jačine na koju smo navikli zadnjih godina da je moramo nabaviti na ilegalan ili poluilegalan način.

Poseban pridjev krasi takve petarde; “petarde bez CE-a”. Kao što i fraza govori, najtraženije su one petarde bez CE-oznake. U vlastitom neznanju, mahom djeca smatraju da su petarde bez CE oznake “jake”. I upravo u te petarde najtraženije. No to je netočno. Oznaka CE na pirotehnici označava da ona zadovoljava određene norme i standarde. Prije svega sigurnosne. Samim time, kupovina tih proizvoda garantira kvalitetu i ako se upotrebljava na propisan način mogućnost negativnih posljedica svedena je na minimum. Jačina petardi i pirotehničkih sredstava nema veze s oznakom CE. Pojava izjednačavanja tih dviju stvari dolazi u Hrvatskoj jer su se pirotehnički proizvodi koji su prije bili u drugim kategorijama i drugim efektima redizajnirali i sada se prodaju sa starim nazivom iako su ustvari sasvim drugi(novi) proizvod. Da li je to navlakuša da ljudi kupuju nešto što su naumili na temelju prošlogodišnjih iskustva ili ne, procijenite sami i to je ionako za neku drugu objavu. Za primjer spomenut ćemo vam samo da neke od najjačih i najpopularnijih petardi u Europi imaju CE oznake(Npr. Cobra 8 – Di Blasio – slika). Stoga ako želite “jaku” petardu ne morate se boriti protiv CE oznake i tražiti te petarde na “divljim odlagalištima” nego usmjerite snagu na pritisak da se i u Hrvatskoj omogući nabava “jakih” petardi s CE oznakom.

Još jedna stvar koju bismo željeli istaknuti. Kupovina pirotehnike “na crno” tako da se kupuje pirotehnika koja je pred nekoliko godina bila u ovlaštenim trgovinama legalna a sada se odvija na takav način ne bi trebala predstavljati sigurnosni rizik kod same upotrebe. Uostalom, na svakom takvom proizvodu naveden je rok trajanja što bi valjalo pročitati. No tu dolazi do drugog problema. Zakonski problem te radnje zbog koje može biti kazneno gonjeni od nadređenih. Isplatili li se riskirati, procijenite sami. No uostalom, tu se postavlja još jedno pitanje za mjerodavne. Što s pirotehnikom koja je kupljena pred par godina a stoji doma na tavanu. Kupljena je legalno, rok trajanja je u redu – pa što s njom? Najbolje “uništiti” – zapaliti,ili se time krši zakon?

Uz navedeno tu je i novi poluilegalan način nabave pirotehnike. Prodaja pirotehnike preko online shopova. Sve takve “trgovine” mahom su registrirane tvrtke za tu djelatnost u nekim od zemljama EU-a. S njihove strane oni(većinom) ne krše zakone jer obavljaju radnju koja je legalna na mjestu gdje oni to obavljaju. Uredno plaćaju porez na to i doista ne vide problem zašto bi na području EU u trenutku slobodne trgovine morali se ustručavati poslati paket s pirotehnikom u Hrvatsku. Pirotehnikom koja je po zakonu u Hrvatskoj tu zabranjena. Na tu tematiku nadograđuje se i pitanje, da li se krši zakon ako se kupi preko takvih trgovina pirotehnika koja je u Hrvatskoj legalna? A tu je i pitanje kupnje u inozemstvu legalne a u Hrvatskoj ilegalne pirotehnike i unus preko redovne državne granice? Država je ušla i u borbu s tim problemima. Pojedincima su paketi oduzeti, pokrenuti postupci no za sada još uvijek nismo upoznati s krajnjim ishodom tih slučajeva. Nismo detaljno upućeni u pravo i tu sferu, no kako se može iz te sfere doći do nekih naznaka ,one glase da takve prijave ne mogu proći ni kod Hrvatskog pravosuđa. Dakle, ta tema nam je još uvijek otvorena i na nju teško može u ovom trenutku itko u Hrvatskoj dati jednostavan odgovor ili smjernicu kako pristupiti ovoj tematici.

Zaključak? U Hrvatskoj je trenutno situacija vrlo loša za sve ljubitelje pirotehnike. Svatko se snalazi kako zna i umije prije svega da dođe do pirotehnike koje želi. Nažalost, to će sve češće završavati na margini zakona ili s druge strane zakona. Ukazivali smo na to da već mnogo puta, ali sve ovo nije na odmet još jednom ponoviti prije početka prodaje pirotehnike u Hrvatskoj koja slijedi. Smatramo da je za takvo stanje jedini krivac zakon koji nije adekvatan. Da li je moguće da se to u bliskoj budućnosti promjeni? Teško. No ono što mislimo da je moguće, to je da ako ćemo svi mi ljubitelji pirotehnike biti glasni i glasno negodovati zbog svih štetnih posljedica koje su posljedica tog zakona u nekoj budućnosti zakon će se promijeniti. Prilagoditi zakonima o pirotehnici u većini država EU i situaciju stavit “pod kontrolu”.