Pirotehnika u Sloveniji

By 30. studenoga 2018. Novosti No Comments

Pošto je situacija s pirotehnikom u Hrvatskoj takva kakva je, vjerujem da će mnogi “potegnut” preko granice po nabavu zaliha za predstojeće blagdane. Upravo zbog toga donosimo u nekoliko sljedećih redaka mali podsjetnik kakva je situacija u Sloveniji s pirotehnikom. Tekst je na Slovenskom, no vjerujem da to većini nije problem, ali ako nekom je, tu je i https://translate.google.hr. Ukratko, prodaja pirotehnike dozvoljena je tijekom cijele godine, no ona intenzivna kreće u 12. mjesecu. Pirotehnika se kupuje u trgovinama specijaliziranima za pirotehniku ali i trgovinama s mješovitom robom.

Vrste pirotehničnih izdelkov

S pirotehničnimi izdelki lahko dosežemo enobarvno obarvanje neba, baterije lahko vsebujejo več različnih barv in s tem pričarate pisano barvno paletno na temnem nebu. Glede na velikost baterije njihov učinek traja različno časa, s tem pa je po navadi pogojena tudi cena. Nekateri pirotehnični izdelki na nebu naredijo pravo poezijo za oči s prikazom različnih oblik.

Pirotehnični izdelki se delijo na vrsto uporabe, namen, raven nevarnosti in hrupa, ki ga izdelek povzroča.

Poznamo:

  • ognjemetne izdelke kategorije F1, F2, F3 in F4
  • pirotehnične izdelke za odrska prizorišča kategorije T1 in T2
  • drugi pirotehnični izdelki kategorije P1 in P2

F1 – To so ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, prav tako povzročajo skoraj zanemarljivo raven hrupa. Namenjeni so za uporabo v strnjenih naseljih.

F2 – To so ognjemetni izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost in pri tem povzročajo nizko jakost hrupa. Njihova uporaba je možna na omejenih območjih na prostem.

F3 – To so ognjemetni izdelki, ki predstavljajo srednje veliko nevarnost in pri tem povzročajo raven hrupa, ki še ni škodljivo za zdravje ljudi. Uporabljajo se le na prostem na velikih odprtih območjih.

F4 – To so ognjemetni izdelki, ki predstavljajo veliko nevarnost in raven hrupa, ki ga povzročajo, ni škodljiva za zdravje ljudi. Uporabljajo jih lahko le strokovno usposobljene osebe.

T1 – To so pirotehnični izdelki za uporabo na odru in pri tem predstavljajo majhno nevarnost.

T2 – To so odrski pirotehnični izdelki, katere lahko uporabljajo le strokovno usposobljene osebe.

P1 – To so pirotehnični izdelki z majhno nevarnostjo pri uporabi, razen ognjemetni izdelki in odrski pirotehnični izdelki.

P2 – To so pirotehnični izdelki, s katerimi lahko upravljajo le strokovno usposobljene osebe, razen ognjemetni izdelki in odrski pirotehnični izdelki.


Kategorije

  • pirotehnične izdelke kategorije F1 lahko uporabljajo osebe starejše od 14 let
  • pirotehnične izdelke kategorije F2 lahko uporabljajo osebe starejše od 16 let
  • pirotehnične izdelke kategorije F3, P1 in T1 lahko uporabljajo osebe starejše od 18 let
Med izdelki iz kategorije 3 lahko uporabljate baterije in kombinacije do 1000 g neto mase eksplozivnih snovi, fontane do 750 g neto mase eksplozivnih snovi. Ostali izdelki iz te kategorije niso dovoljeni za uporabo in potrebujete zanje prav posebno dovoljenje.
Prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov sta dovoljena vse leto, razen izdelkov, katerih glavni učinek je pok. Ti so podvrženi strožjemu režimu, tako pri prodaji kot pri uporabi. Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena samo v času od 26. decembra do vključno 1 . januarja.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (npr. petard), je v Republiki Sloveniji prepovedana.

Pred uporabo pirotehničnega izdelka obvezno preberite navodila, ki jih najdete na embalaži.


Varna uporaba

Čeprav je pirotehnični izdelek namenjen popestritvi vzdušja in predvsem zabavi, pa ob nepravilni uporabi lahko prinese hude zdravstvene težave in povzročitev požara.

Pri uporabi pirotehnike imejte v mislih okolico. Bodite obzirni do svojih someščanov in živali v bližini, saj v nasprotnem primeru kršite zakon o vznemirjanju okolice.

Za varno uporabo baterij jih postavite na ravno in trdno mesto, kjer bodo brez težav ostale na mestu tudi med njihovim delovanjem. Prostor naj bo ustrezno oddaljen od stanovanjskih objektov in ljudi. Hkrati prižgite le po eno baterijo, saj imate tako večji nadzor nad njeno izvedbo.

Rakete pa ustrezno in kvalitetno pritrdite v tla, ki omogočajo dober oprijem, da raketa ob prižigu ne pade in spremeni smer proti vam, stanovanjskem objektu, množici ljudi…

Močan hrup, predvsem pok, vzburja majhne otroke, starejše ljudi in živali, zato bodite pri uporabi pirotehničnih sredstev strpni in pomislite na okolico

 

Tekst by. https://www.merkur.si/varna-uporaba-pirotehnicnih-izdelkov