Online shop za kupnju pirotehnike u Hrvatskoj.

By 4. rujna 2018. Novosti No Comments

www.ekopiro.hr

Prvi puta u Hrvatskoj se pojavio online shop za kupnju pirotehnike. Češka firma Ekopyro otvorila je stranicu na kojoj se može naručiti sva moguća pirotehnika s mogućnosti dostave u Hrvatsku. Vijest o internetskoj prodaji pirotehnike nije novost. Na internetu već dugi niz godina postoje mnogobrojne(inozemne) stranice preko kojih se može naručiti pirotehnika te ona bez problema stiže u Hrvatsku, na naručenu adresu. Novost je da je ovo sad prvi puta službena platforma u cijelosti namijenjena Hrvatskom tržištu. Ekopyro već dulje vrijeme ima istu praksu za Češku, Mađarsku, Slovačku, Sloveniju, Rumunjsku, Njemačku, Poljsku itd. No svjesni oni bili ili ne, u Hrvatskoj su upali u vrtlog nelogičnosti i nerazriješenih odnosa različitih zakona. Zakona različitih od ostatka Europe(Europske unije) iako smo i sami članica iste. U Hrvatskoj je na snazi jedan od najrigoroznijih zakona o pirotehnici u Europi/Svijetu. Iako je on pravljen prema smjernicama EU-a, on je kod nas u rigoroznoj, ekstremnoj varijanti. Primjerice, kod nas se pirotehnika može legalno prodavati samo dva tjedna, a koristiti 5 dana. Kod nas u Hrvatskoj zabranjene su petarde razreda F3, bengalke, vatrometi unutar strogih gabarita. No EkoPyro se nije puno zamarao s time i kupcima u Hrvatskoj ponudio svoj kompletni asortiman što uključuje i petarde F3(kategorija koja je do prošle godine bila dozvoljena u Hrvatskoj, ali je sad zabranjena) ali i znatno jače, petarde kategorije P1. Tu su i vatrometi koji uvelike prelaze maksimalnu gramažu od 1000 g NEM-a u F3 razredu te mnoštvo drugih artikala koji po važećem zakonu u Hrvatskoj se ne mogu kupiti.

Trenutna situacija uoči nove pirotehničke sezone dosita je zbunjujuća. Situacija je takva na kakvo smo baš i upozoravali da će biti. U Hrvatskoj će biti zabranjena legalna prodaja određene pirotehnike, no u Hrvatsku će ulaziti ta pirotehnika i dalje. Ulazit će i razna druga provjerena i neprovjerena. Pa stoga još jednom pitamo, kome je to u interesu i zašto imamo zakon kakav imamo? Također, postavljamo i pitanja. Hoćemo li dobiti konačno točne naputke od nadređenih da li je ovakva kupnja legalna? Također da li je kupnja istih proizvoda u susjednim zemaljama legalna ako se unosi/koriste u Hrvatskoj? Da li je legalna kupnja pirotehnike koja je u skladu s našim zakonima i propisima preko takvih stranica? Iako je jasno da stvar nije u potpunosti legalna, očigledno je još jedna “rupa u zakonu” te nema jasnog članka u zakonu koji definira odgovor na navedena pitanja. Prve kupnje preko EKOPYRO stranice već su zasigurno krenule, uskoro ćemo imati i informacije kad stiže paket te da li uz paket stiže eventualno i neka sankcija zbog nekog prekršaja.

S druge strane za mnogobrojne ljubitelje pirotehnike ovo je vijest desetljeća. Konačno je dostupna europska pirotehnika po izrazito povoljnim cijenama. Cijene pirotehnike su znatno niže nego u Hrvatskoj, a poštarina od 121,00 kn koliko iznosi vjerujem da neće predstavljati problem. Vjerujem da ćemo u narednom razdoblju još podosta toga imati pisati na ovu temu, a ne bi bilo iznenađujuće da prema primjeru ekopyro-a i neki drugi uvedu online shopove za Hrvatsku.

 

Unboxing naručenog paketa reko EkoPyro stranice: