Predstavljanje nove pirotehničke sezone

By 2. prosinca 2017. Novosti No Comments

Zakoračili smo u najiščekivaniji mjesec za sve ljubitelje pirotehnike. Ispred nas je još jedna pirotehnička sezona. Totalno drugačija od svih dosad. Novim zakonima zakonodavac je unio dosta nedoumica među ljubitelje pirotehnike. Upravo i ovo vrijeme iščekivanja kataloga, letaka i cjenika učinjeno je još dramatičnije nego prije. Razlog je evidentan, nitko sa sigurnošću ne zna što će biti s petardama. Službenim novim zakonom o kojemu smo već mnogo pisali petarde kategorije F3 su zabranjene. No u tom istom zakonu piše da trgovine i poslodavci imaju godinu dana vremena da se prilagode s poslovanjima na taj novi zakon. To bi u prijevodu značilo da još ove pirotehničke sezone petarde kategorije F3 bit će u prodaji. Kad smo već kod petardi treba spomenuti da od ove sezone sve petarde trebaju imati CE oznaku norme kvalitete. Znači li to enormnu oslabljenje petardi? Kao što smo se prošle godine mogli uvjeriti, da. No neke petarde su u Hrvatskoj već dosta dugo s CE oznakom tako da one se sigurno neće mijenjat i ostaju iste. Zašto je zbrka oko petardi 2 tjedna prije početka prodaje tolika? Možda upravo iz razloga što je Orion pirotehnika u svom službenom katalogu predstavila petarde kategorije F3. S druge strane u službenom katalogu Mirnovca, nema petardi te kategorije. Jorge je također slikama predstavio na svojoj službenoj prezentacije petarde kategorije F3. Što nas očekuje? U ovom trenutku ne zna nitko, a ovakvo stanje nedefiniranosti moglo bi se zadržati i tijekom cijele sezone jer zbrku koja je nastala novim zakonom gotovo je nemoguće nedvosmisleno rastumačiti.

U sjeni petardi i strke oko njih, zaboravlja se da su novim zakonom zabranjene još neke stvari. Primjerice, zabranjuju se i kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe. U prijevodu člankom 6. spornog zakona zabranjuju se bengalke i dimovi(dimne fontane). S obzirom u zemlji kojoj živimo, iako ovo nije izazvalo veliku strku i zbrku, tek će u narednom razdoblju upravo ova stavka zakona mogla neugodno iznenaditi mnoge koji upravo spomenutim pirotehničkim sredstvima tradicionalno proslavljaju najrazličitije prigode u životu (od rođenja do sprovoda – doslovno).

 

Znaju li mažoretkinje da krše zakon posjedovanjem ovog u ruci?

Također zanimljiva će biti interpretacija članka 8. koji kaže da je dozvoljena količina pirotehnike koju smije posjedovati građanin svedena na maksimalno 2 kg neto mase pirotehničke smjese. Dakle svi mi koji potrošimo godišnje na pirotehniku po nekoliko tisuća kuna te stvorimo impozantne zalihe vrlo lako bi mogli ostati bez njih. Posebno je zanimljiva činjenica da se u Hrvatskoj prodaju i box vatrometi koji sadrže preko 2,5 kg neto mase pirotehničke smjese. Dakle, ako se zakon provodi, kupnjom takvih artikala na ulazu iz trgovine podliježe sankcijama ako vas mjerodavni organi “uhvate” s tim u rukama. S druge strane, zaobilaznica ovog članka je činjenica da ako živite u kući s još nekim tada po kućanstvu smijete imati onoliko kg pirotehnike koliko vas ima punoljetnih puta 2 kg po osobi.

Ukoliko zanemarimo ovo stanje iščekivanja koji je stvoreno novim zakonom iz dosad danom od pirotehničkih distributera saznali smo i neke novosti. Prije svega ono što je najzanimljivije nakon petardi to su vatrometi. A upravo su ove godine na tržištu pojavilo podosta novih box vatrometa. I Mirnovec, Jorge, Orion i WECO su predstavili nove vatromete. I ima dosta prekrasnih novih vatrometa. Veći dio toga smo i sami vidjeli uživo na službenim prezentacijama tako da što se toga tiče ne trebamo brinuti. U Hrvatskoj u ovom trenutku ima nekoliko stotina različitih box vatrometa na izbor kupcima tako da bi doista svatko trebao pronaći nešto za sebe. No spomenimo najvažnije novosti kod vatrometa koje je donijela nova sezona:

  Mirnovec je predstavio vatromete iz vlastite proizvodnje, prvi i jedini u Hrvatskoj po tome

 

Orion je predstavio vatromete s promjerima cijevi od 38 mm,45 mm i 50 mm

 

Jorge od ove godine ima u ponudi i “W” vatromete

Sve ostale zanimljivosti i novosti od naših distributera možete saznati na sljedećim linkovima: 

Mirnovec katalog 17/18 možete prolistati klikom OVDJE.
Orion katalog 17/18 možete prolistati klikom OVDJE.
WECO je svoje proizvode koje će ove godine imati na tržištu predstavio na svojoj službenoj web stranici(klik OVDJE)
Jorge pirotehnika predstavlja svoje nove proizvode na drušvenoj mreži facebook (OVDJE)